Recent Posts

    ad

    Panduan memasak Rendang Daging Batang Pinang

    Rendang Daging Batang Pinang ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya adalah gambar mengenai Rendang Daging Batang Pinang yang dapat kamu jadikan contoh.

    Rendang Daging Batang Pinang anda sanggup memasak Rendang Daging Batang Pinang manfaatkan 18 bahan 4 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

    Komposisi untuk memasak Rendang Daging Batang Pinang

    1. Persiapkan 1 kg daging batang pinang.
    2. Kamu siapin 2 biji bawang besar.
    3. Sediakan 5 ulas bawang putih.
    4. Anda Memerlukan Halia (Sebesar Ibu jari).
    5. Sediakan Lengkuas (sebesar Ibu jari).
    6. Sediakan 1/2 cawan cili kisar.
    7. Kamu membutuhkan 2 ketul kunyit hidup.
    8. Siapkan juga 1 sudu besar ketumbar.
    9. Silahkan kamu persiapkan 1/2 sudu besar jintan manis.
    10. Sediakan juga 1/2 sudu jintan putih.
    11. Silahkan kamu persiapkan 4 batang serai.
    12. Anda membutuhkan 2-3 helai daun kunyit.
    13. Silahkan sobat siapkan 1 1/2 sudu kecil garam halus.
    14. Selain itu juga tambahkan 2 sudu besar gula merah.
    15. Persiapkan 3 sudu besar kerisik.
    16. Persiapkan 1 1/2 kotak santan.
    17. Sediakan 1 1/2 cawan air suam.
    18. Silahkan kamu siapkan 1 cawan minyak (untuk menumis).

    Langkah cara membuat Rendang Daging Batang Pinang

    1. Sediakan bahan-bahan. Tumbuk hancur serai. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit hidup. Kisar jintan manis, jintan putih dan ketumbar kemudian goreng tanpa minyak seketika sehingga berbau harum. Angkat dan ketepikan..
    2. Panaskan minyak, tumiskan serai, bahan yang di kisar tadi bersama cili kisar. Tumis sehingga bumbu masak dan terbit minyak. Masukkan daging. Gaul sebati..
    3. Taburkan garam, gula merah dan jintan manis, jintan putih dan ketumbar yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan seketika supaya garam dan gula larut..
    4. Tuangkan santan, air suam, daun kunyit kemudian masukkan kerisik. Gaul sebati dan biarkan sehingga kuah sedikit kering dan daging lembut. Pastikan minyak terbit. Itu menandakan rendang sudah masak!!.

    Begitulah pembahasan Rendang Daging Batang Pinang terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Rendang Daging Batang Pinangartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

    Belum ada Komentar untuk "Panduan memasak Rendang Daging Batang Pinang"

    Posting Komentar

    Iklan Atas Artikel

    Iklan Tengah Artikel 1

    Iklan Tengah Artikel 2

    Iklan Bawah Artikel